ДГС „Генерал Тошево” подпомага естественото възобновяване на 1289 дка гори

До момента те са обхванали 300 дка

В рамките на тази година ДГС „Генерал Тошево” предвижда редица мероприятия за естественото възобновяване на общо 1289 дка гори, съобщават от СИДП - Шумен. Преобладаващата част от планираните лесовъдски дейности ще се проведат през есента. До момента те са обхванали 300 дка.
„Възобновяването на насажденията далеч не се изчерпва с тяхното залесяване. Грижата за подмладяването на издънковите церови гори по естествен път е важна част от работата ни и включва много мерки като премахване на заглушаващата растителност”, обясни директорът на стопанството инж. Йорданка Найденова – Стоянова.
Мероприятията, които подпомагат естественото възобновяване на горите, бяха във фокуса на провелото се в ДГС „Генерал Тошево” съвещание. Освен лесовъдите, работещи в стопанството, участие в него взеха инж. Стоян Саров – началник отдел в Североизточно държавно предприятие (СИДП), инж. Тодор Гичев – директор на РДГ-Варна, както и д-р инж. Йордан Петров, който ръководи Експерименталния учебен обект на територията на община Крушари. Специално внимание в дискусията бе отделено на технологията на маркиране при различните видове сечи, а също и на принципите на горската сертификация.
Заедно с членове на научния екип, ангажиран с дейностите по експерименталния проект, бяха обсъдени и нагледно демонстрирани малко познати, но заложени в нормативната база лесовъдски системи за стопанисване на издънковите церови гори.
„Заложили сме пробни площи, където да проследим развитието на подраста в зависимост от различните лесовъдски намеси и различното състояние на дървостоя”, коментира д-р инж. Йордан Петров. Той подчерта, че мероприятията се провеждат при стриктно спазване на принципите за природосъобразно, многофункционално и устойчиво стопанисване на горите и изискванията за опазване на биологичното разнообразие в тях.
Уникалният за страната ни експериментален обект бе създаден миналата година върху площ от 2100,4 хектара в землищата на селата Александрия, Бистрец, Огняново и Телериг. Проектът на ДГС „Генерал Тошево”, което е част от СИДП, има амбициозната задача да се изследват диинамиката и развитието на възобновителните процеси в гората с хоризонт до 2025 г. Предлага се възможност и за практическото обучение на ученици и студенти.