От пожарната с препоръки за абитуриентските празници

Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия

Дните на абитуриентските празници са изпълнени с дълги, весели и нестихващи забавления. Те зареждат с настроение не само абитуриентите, а и хората от всички възрасти.

През празничния месец с масови прояви се чества и 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки, РДПБЗН-Добрич Ви препоръчва да спазвате законовите разпоредби.

Празниците не означават, че трябва да забравите правилата за движение и правиалта за пожарна безоапсност.

Служители от РД„Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич са извършили проверки в питейните заведения, ангажирани с посрещането и настаняването на хора, по повод абитуриентските балове. При проверките се следи за осигурени безпрепятствени пътища за евакуация, изправност на противопожарните уреди и състоянието на електроинсталациите,  провежда се инструктаж на персонала за поведение при възникнала критична ситуация и стриктно спазване на правилата за безопасност.         

Еуфорията не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и приповдигнато настроение е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на доброто настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции. 

Най-често нещастни случаи - пътни злополуки с абитуриенти  и техни приятели, през изминалите години са ставали по време на пътувания  непосредствено след абитуриентските балове и във вечерните и нощните часове през следващите дни.

За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани  в тържествата.

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

 1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте обаче, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост.
 2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, викове и пр. Рисковете се подценяват в голяма степен. Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на  приятелите си, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви  пред опасност от тъжен провал.
 3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно помолете другите от компанията да го възпират от наразумни действия. 
 4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.
 5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.
 6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.
 7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в  купето и др. По-добре е да не се съгласявате с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания и Вие в най-голяма степен може да въздействате!
 8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.
 9. Ако Вие - абитуриентът, шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и за демонстриране на пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.
 10. Когато паркирате автомобила си, постарайте се да не възпрепятствате изходите и пътищата за евакуация от близките заведения/места за настаняване, както и да не ограничавате с автомобила си достъпа до пожарен хидрант.
 11. Ако сте пушач, нека паленето на цигари да става само на определените за целта места. Тлеещата цигара лесно запалва завеси, пердета, покривки. Няма открит огън, но се отделя много токсичен дим, който предизвиква задушаване.
 12. Използването на пиротехнически средства да става съгласно инструкциите за употреба и на безопасни за целта места, далече от горими материали. Съгласно правилника за прилагане на Закона за Контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до лесно запалими материали

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

 1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син /дъщеря/ отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и съпровождащите го.
 2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие, родителят, или Ваш близък приятел при пътуванията от дома Ви  до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал. Ако все пак изпълните молбата на Вашия син-абитуриент да му предоставите семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.
 3. На тържеството у дома Ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да  не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.
 4. Да не се допуска претоварване на електрическите инсталации и подсилване на предпазителите, което може да доведе до нагряване на проводниците и възникване на пожари.
 5. РДПБЗН-Добрич