Започна десетото издание на Панаира на занаятите в Пловдив

Мисия Пловдив

19-05-2017, 15:29

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Официалното откриване бе предшествано от празничното дефиле, което започна от площада пред Общината

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде снощи официалния старт на десетото издание на Панаира на занаятите в Пловдив, разположен на ул.”Райко Даскалов”, старата Узун чаршия.
„През следващите дни това място ще бъде едно от най-притегателните в града ни. Радвам се, че имаме възможност да работим с занаятчиите в Пловдив. В лицето на общината имате партньор, заедно реализираме добрите идеи и по този начин правим нашия град по-богат на  култура, по-богат на изкуство и събития“, заяви кметът Иван Тотев и подчерта, че скоро в Стария град ще бъде открита първата уличка на занаятите в Пловдив.
Председателят на Националната занаятчийска камара Иван Влаев изрази гордостта си от събитието и поздрави организаторите, че превръщат Панаира на занаятите в традиция.
„Това е показателен пример как една идея се превърна в приказка“, сподели председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.
Официалното откриване бе предшествано от празничното дефиле, което започна от площада пред Общината, премина през главната улица и завърши на площад "Римски стадион".
80 занаятчии от цялата страна участват в юбилейното издание на Панаира на занаятите. Те са разположени на 60 шатри на Малката главна, като акцент е пленерът по луларство. И тази година има гостуващи майстори от чужбина.
До 21-ви май 2017 г., неделя, посетителите ще могат да се запознаят с тънкостите на тъкачеството, свещолеенето, ножарството, кошничарството шапкарство, звънчарство и други традиционни за българския бит и култура занаяти.