Министерството на туризма намали неохраняемите плажове с още един

Процедурите за отдаване на морски плажове на концесия под наем целят гарантиране безпроблемното протичане на летен сезон 2017 г.

Министерството на туризма продължава да намалява броя на неохраняемите морски плажове. Това стана факт с Решението на Министерски съвет за определяне на концесионер на един от най-посещаваните плажове в страната – „Поморие-централен“.
Припомняме, че Министерството на туризма спечели всички съдебни процедури и, че това лято на морския плаж ще бъдат осигурени всички задължителни дейности като водноспасителна дейност, медицинско обслужване, почистване и др.
Морският плаж ще се стопанисва от „Фаст-Ком“ ЕООД за двайсет години. За целия срок на договора концесионерът се задължава да предлага цена за 1 бр. чадър в размер на 3,60 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер на 3,60  лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Предложеното роялти за тази морска ивица е в размер на 8,5 на сто.
За всяка година от срока на концесията, фирмата ще инвестира по 35 000 лв. за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и стратегия за развитие и популяризация.
Ще бъде извършван системен контрол от Министерството на туризма и на този морски плаж, като всеки договор на концесионер или наемател може да бъде прекратен при констатирани нарушения.
Процедурите за отдаване на морски плажове на концесия под наем целят гарантиране безпроблемното протичане на летен сезон 2017 г. Съгласно сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие до 31 март министърът на туризма издаде заповед за обявяване на неохраняемите плажове, за да имат достатъчно време областните управители и кметовете на общини да обезпечат почистването и плажното спасяване на посещаваните плажове, останали без стопанин. Очаква се до края на месец май заповедта да бъде актуализирана с вече намаления брой на неохраняемите ивици това лято.