Европейска нощ на музеите в Пловдив

Мисия Пловдив

20-05-2017, 11:29

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави

Днес, 20 май ще се осъществи Европейска нощ на музеите, а неин организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция. Инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за Европейската нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва с инициативата с две образователни програми към изложбата „Метаморфозис” в Музеен център за съвременна история, изложбата „Руско-турската война представена в пощенските картички” в експозиция „Българско Възраждане” (къщата на Димитър Георгиади) и свободни посещения на експозиция „Съединение на България от 1885 г.”

ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ КЪМ ИЗЛОЖБАТА „МЕТАМОРФОЗИС”

Двете образователни програми към изложбата „Метаморфозис”, открита в Международния ден на музеите, ще се осъществят в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” №14. И двете ще бъдат представени и ръководени от Алберто Стайков – автор на изложбата.

Днес, 20.05 (събота), посетителите ще могат да си направят изображение или портрет, които са нарисувани със светлина. Музеен център за съвременна история ще отвори врати от 18:00 часа, а специалната инициатива ще започне веднага щом се стъмни достатъчно и ще продължи до полунощ.

На 21.05 (неделя) Музеен център за съвременна история ще работи от 10:00 до 17:00 часа, а между 14:00 и 15:30 ч. Алберто Стайков ще демонстрира как се правят селфита и как се снимат портрети на хора. Децата и техните родители ще имат възможност да приложат наученото на практика. 

ИЗЛОЖБА „РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ПРЕДСТАВЕНА В ПОЩЕНСКИТЕ КАРТИЧКИ”

Днес експозиция „Българско възраждане” на ул. Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:00 ч. до полунощ, а входът ще бъде свободен след 18:00 ч. На 21.05 (неделя) експозицията ще работи с нормално работно време и стандартни цени за билети и услуги. В експозицията ще бъде подредена музейната изложба „Руско-турската война представена в пощенските картички”, посветена на 140 години от Руско-турската война и Освобождението на България.

СВОБОДНИ ПОСЕЩЕНИЯ НА ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ 1885 г.”

На 20.05 (събота) експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” ще работи със свободен вход между 18:00 часа и полунощ, а посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция в сградата на Областното събрание на Източна Румелия и временната изложба „Пловдив по пътя към модерния свят”, открита на 6-ти септември 2016 г.