Елена посреща празника си с модерен спортен комплекс

Спорт

21-05-2017, 09:31

Снимка:

в. "Янтра днес"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Еленчани се радват на лекоатлетическа писта, футболно игрище, тенис на корт, игрища за волейбол и баскетбол

Елена разполага вече с модерен спортен  комплекс, който се намира в парк „Калето“. Градският стадион „Чумерна“ след основен ремонт и реконструкция по проект на Общината, реализиран по  Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, се превърна в модерно спортно съоръжение с лекоатлетическа писта, помощно футболно игрище, тенис на корт, игрища за волейбол и баскетбол, зала за борба със сауна и парна баня. Теренът на голямото футболно игрище  е оборудван с автоматизирана поливна система с икономичен воден цикъл. Тревната настилка вече е в идеално състояние за игра и след 15-месечно прекъсване на футболните срещи пред еленска публика, местният тим „Чумерна“ пое домакинството в групата до 20 май. В града се посрещат и гостуващи по различен повод отбори, интересът непрекъснато нараства.

Все повече млади хора от града, негови гости и туристи избират да спортуват в модерния комплекс в парка. По същия проект на Общината от 2015 година е ремонтиран стадионът в с. Константин и е изграден нов в с. Майско. Това запали футболните страсти у децата, които са най-много в това село, и те вече си имат отбор.

За трета година  градът ще бъде домакин на етап от Международната колоездачна обиколка на България. Феновете на този спорт в общината учредиха миналата година, а вече е и регистриран, клуб по колоездене с името  „Сокол - 1928“, с което се възстановяват традиции, които ги е имало в града преди 80 години.

Рали „Твърдица-Елена“ в последните години се утвърди като едно от най-харесваните и атрактивни ралита, предлагащи прекрасна конфигурация от ландшафт, която спомага за развитието на пилоти и отбори. Провеждането на 13-то рали „Твърдица-Елена“ на 15 и 16 юли отново ще използва трасетата около град Елена, които предлагат изключителна техника за пилотите и атрактивност за зрителите.

С тазгодишния бюджет Общината осигурява 44 000 лв. за спортните клубове към детските специализирани спортни школи, спортно-туристическите школи и за двата футболни клуба. За събитията от Спортно-туристическия календар са заложени още 13 600  лева.

Парк „Калето“, който е зеленият оазис на града,  беше почистен и облагороден, също по проект на Община Елена, финансиран в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2013“. В него се намира и модерна, просторна детска площадка за най-малките, отговаряща на всички изисквания за безопасност, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. Така с общи усилия на институции и граждани паркът се превърна  в идеалното място за спортуване, атракции и състезания.