ЕК: Работата "на черно" остава проблем в България

Голям дял на гражданите, все още нямат пълна здравна застраховка

Докладът с препоръките на ЕК за икономическото развитие на държавите от ЕС, представен днес, показва, че България се справя добре по отношение на списъците с пациенти, които очакват лечение. Това заяви на пресконференция днес в отговор на въпрос еврокомисарят по заетостта Мариане Тисен, съобщи БНТ, позовавайки се на БТА.

"Остават някои проблеми, например големият дял на гражданите, които нямат пълна здравна застраховка, цените на лекарствата, количеството неизплащани от здравната каса услуги", отбеляза тя. "Наблюдаваме недостиг на лекари и това всъщност води до липса на достъп до здравеопазване."

"Работата "на черно" остава проблем и това не е добре за устойчивостта на системата. Това затруднява участието на някои граждани в схемите за образование цял живот, по тези въпроси са необходими допълнителни усилия", коментира Тисен.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис добави, че ЕК вече оказва техническа помощ на България за изпълнението на отправените препоръки. "Засега Комисията помага на нашата страна в областта на реформите в правосъдието. Обсъждаме разширяването на помощта в други области, но ЕК оказва помощ, когато това бъде поискано от съответната държава", посочи той.

"България намира този подход за полезен в осъществяването на структурните реформи", допълни Домбровскис.