Добруджанска черга от цветя правят пред Лебеда

От общината смятат това да стане атракция и за чуждестранни туристи

На 1 юни на зелената площ пред езерото и ресторант Лебед ще разцъфне цветна добруджанска черга. Тя ще бъде  характерна с преливането на близки цветове,  от жълто през оранжево, към червено и кафяво, с различни нюанси на зеленото. Чергата  от цветя ще бъде дълга 30 метра, а широчината й ще варира между  2 метра до 90 см., заяви на днешната кметска оперативка ландшафтен архитект Ивелина Радилова, гл. експерт „Озеленяване” в община Добрич. В композицията ще участват 3500 летни цветя от 5 сорта. За изпълнението на идеята съдействат от ПГАС и ПГВМ в Добрич, които подготвят нужните метални конструкции за полагане на саксиите. Повечето от  цветята са произведени от  служителите на ОП „Устойчиви дейности и проекти”.

Чергата от цветя ще бъде изложена до 10 юни и ще бъде охранявана. След тази дата от тези цветя ще бъдат наградени спечелилите надпреварата за най-красива градинка в междублоковите пространства.

В западните градове тези инициативи са изцяло граждански, като цветята се изработват от жителите на съответното населено място, които в определения ден ги изнасят, за да се изработи цветния килим, а после хората или си ги прибират обратно или ги даряват на общината, заяви зам. -кметът арх. Боян Коларов.