Министър Радев: Бургас на върха, но по криминален контингент

Командироват ни близо 1000 полицаи за лятото, само в Слънчака

Криминогенната обстановка в Бургаска област е най-тежка, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. В местната областна дирекция на полицията той участва в среща с всички институции, от които зависи спокойствието на бъдещия туристичеки сезон.
Така Бургаска област се нарежда като най-престъпната в България.

Коефициентът за Бургас е най-висок – 17,9 %, докато за Смолян, например е 4 %, каза Валентин Радев, но не пожела да разкрие повече подробности.
Той уточни, че тази година ще продължат политиката с ангажирането на чужди полицаи, които да работят с чужденците по Черноморието. Мерките дори ще бъдат засилени, допълни Радев.
Запознати със статистиката разясниха, че т.нар. Карта на престъпността се прави на базата на брой постоянно живеещи жители, заради това и коефициентът на Бургас е най-висок. Т.е. – в Бургаска област процентът се вдига заради много приходящи, само в Слънчев бряг през летните месеци има между 500 хил.души и 1 млн.души, извършват се десетки, може би стотици престъпления, които обаче се отчитат само на базата на постоянно живеещите в Община Несебър – 30 хил.души. Заради това и коефициентът е изключително висок.

Близо 1000 полицаи ще бъдат командировани в Слънчака за туристическия сезон, което е с близо 100 души повече, спрямо миналата година.