Ангелкова: Реално постижимо е да бъдем целогодишна устойчива туристическа дестинация

Основната цел на Министерството на туризма е страната ни да бъде целогодишна устойчива туристическа дестинация

Основната цел на Министерството на туризма е страната ни да бъде целогодишна устойчива туристическа дестинация – България на 4 сезона и да бъдем в топ 5 на страните от Югоизточна Европа. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията за проекта на Актуализираната национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 г. „Тази цел е реално постижима, но само ако работим както досега, с обединените усилия на държавата, местната власт и бизнеса“, подчерта Ангелкова.

„Ясно е, че вече знаем къде искаме да стигнем, затова е много важно в плана за действие към Актуализираната стратегия е да бъдат заложени начинът и действията, чрез които да постигнем основната си цел“, посочи министърът на туризма. Стана ясно, че най-вероятно в плана ще бъде включено отпадането на прекатегоризацията. Николина Ангелкова акцентира, че по този начин ще се повиши качеството на продукта, заради завишения контрол и конкуренцията. В този план за действие ще бъде поместено и създаването на туристически инспекторат като звено към Министерството на туризма.

По отношение на отпадане на прекатегоризацията министърът поясни, че се предвижда допълнително облекчение като голяма част от документите, които се изискват, да бъдат набавяни по служебен път от екипа на МТ. Така се спазва и един от ангажиментите на правителството за облекчаване на административната тежест за бизнеса. Тя добави, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре – лоби бар, ресторант и т.н.  По този начин няма да има хотели с четири звезди, а ресторантите да са с две.

По думите на министър Ангелкова е изключително важно е в документа да бъдат взети под внимание не само геополитическите процеси извън Европейския съюз, но и отношенията в него и всички съпътстващи новости. Тя коментира още, че е необходимо да бъдат предложени конкретни идеи и да бъде отчетена свързаността на сектор туризъм с всички останали сектори от икономиката.

Събитието се организира от екипа, съставил проекта на Актуализираната национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 г.  В дискусията участваха Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, проф. Стоян Маринов, ръководител на екипа, Димитър Маргаритов, председател на КЗП, Благой Рагин, председател на УС на БХРА, Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, представители на БСБСПА, висши образователни училища и др.