Поздравителен адрес за 24 май от председателя на Общински съвет - Пловдив

Животът

24-05-2017, 13:01

Снимка:

ОбС

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вече 166 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ, ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ПРОСВЕТА И НАУКА,  

Щастлива съм да ви поздравя по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празник роден на 11 май 1851 в пловдивското училище "Св. Св. Кирил и Методий" с крехките гласчета на Найден Геровите ученици.

Събрал в себе си духовните въжделения на българския народ за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Символ на жаждата на българина за просвета и култура.   

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги грее в душите ни и събира сърцата ни, разпилени по всички кътчета на планетата. Делото на братята Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в история на България и оттам на целия славянски свят, е непреходно и живее чрез всеки един от нас.  

Вече 166 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас  – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. "Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови", са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг.

Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла, за гордостта, които носят.  

Но 24-ти май е символ на достойнство, традиция и духовност.  

Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света -  извор на самочувствие, образованост и културна независимост на "вси славяни".

Традиция, защото езикът е този, който пази жива националната ни идентичност и  спомага за запазване българщината въпреки превратностите на времето.

Духовност, защото е празник на културата и науката. На хората, градящи устоите на нацията, пазейки жив българския дух и на тези, които възпитават поколенията след нас.  

Честит 24-ти май! 

                                                                                  Савина Петкова

                                                           Председател на Общински съвет Пловдив