Стотици от бургаските църкви се включиха в шествието за 24 май

Животът

24-05-2017, 18:04

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

За първи път и църква в манифестацията за 24 май

"Именно християнската вяра и книжнина са ни съхранили като народ и раждат така необходимите за всички ни ценности", обясниха празнуващите

Над 6000 знамена напомниха за смисъла на празника на българската просвета, култура и на славянската писменост. Те бяха раздадени от стотици представители на християнските евангелски църкви в Бургас, които се включиха в празничното шествие по централните улици на града. 
Идеята за присъединяването им към най-цветната манифестация за 24 май е забележителният факт, че св. св. Кирил и Методий създават българската азбука, за да преведат Евангелието. За мотивите на светите братя свидетелстват и словата в житието на св. Климент Охридски от Теофилакт Охридски: „Славянският народ, т.е. българският, не разбираше Светото Писание на гръцки език, и двамата свети мъже гледаха на това с голяма злочестина. Безутешна скръб ги обзе за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна. Тогава се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат божественото Писание на тоя език."
С лозунги „Азбука, евангелие, вяра, народ" и „Бог да пази България!" над 500 представители на протестантската общност поставиха акцент върху първопричината за празника. „Празнуваме, защото днес можем да четем Свещените писания на разбираем за нас език. Именно християнската вяра и книжнина са ни съхранили като народ и раждат така необходимите за всички ни ценности". С тези думи един от участниците п-р Живко Тончев от църква "Благовестие" обясни мотивите за включването. Според него и днес е актуален призива на Константин-Кирил Философ: да слушаме Божието слово, защото то укрепва сърцата и умовете, и подготвя всички да познаят Бога".