Еврозоната готви "неустоима" оферта за въвеждане на еврото

Някои изисквания по отношение на еврото не може да се прескочат

България в очакване на нов план на Европейската комисията за разширяване на Еврозоната. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, обяви, че готви "неустоима оферта" за въвеждане на еврото, така че то да стане по-привлекателно, съобщава bTV.

Решението за увеличаване на броя на държавите, в които се плаща с евро, е политическо затова и новият план, който ще бъде представен следващата седмица, може да даде зелена светлина за България, която от години стои категорично зад идеята за въвеждане на еврото. От години Брюксел предпочиташе да не повдига темата.

„Въпросът е и на политическо доверие, за да може онези подредени общества, към които ние се стремим и 10 години сме заедно в едно семейство, да ни повярват, че трябва да споделят валутата си”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

От Европейската централна банка напомнят, че някои изисквания по отношение на еврото не може да се прескочат. „Знаете, че като се присъедините към Валутния съюз връщане назад няма. Затова и ние настояваме за институции, които да отговорят на нашите изисквания и за покриване на конкретни финансови параметри”, обясни Питър Прат, член на УС на ЕЦБ.

„Няма колебания нито във властите нито в нашите среди за нашия път. Твърденията за инфлация са силно преувеличени. Имаме 19 членки на еврозоната – не виждаме инфлация - напротив има дефлация”, коментира Петър Андронов, председател на АББ.

По повод 25-годишнината на АББ, от БНБ заявиха, че банковата ни система е стабилна, но и работата й се следи внимателно