Каракачанов: Благодарение на българската азбука и руснаците имат писменост

Политика

25-05-2017, 11:34

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Захариева отговори на изказването на Путин за кирилицата

Руската политика никога не е била справедлива спрямо България и българската история

Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Повод за изказването му станаха думите на руския президент Владимир Путин, който по време на среща с македонския президент Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла от македонските земи.

Каракачанов коментира, че благодарение на българската азбука и руснаците имат писменост.

Целият културен проект славянска азбука е дело на българската държава. Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен, заяви лидерът на ВМРО.

Красимир Каракачанов отбеляза, че самият проект Македония е проект на Коминтерна - със столица Москва.

В позицията на ВМРО – Българско национално движение по този повод се казва, че Русия трябва да спре да прави политика от историята. Руската имперска политика има огромна вина за създаването на крайния македонизъм. Ето че Русия отново поощрява подобни прояви. Изказванията, че Св. Климент е македонски светец, могат да бъдат приети само доколкото македонски и български означават едно и също. Науката отдавна знае това, се казва в изявлението на партията.

Нека нашите братя от Македония се гордеят с делото на Св. Климент Охридски - ние нямаме против общото честване на общото ни минало. А азбуката достига до днешна Русия от македонската земя - тази земя до средата на двайсетия век е само географско означение. Името Македония е свято за всеки българин. Нашите братя в Скопие имат право да го ползват, но не бива фалшифицират историята, гласи позицията.

България винаги е помагала на Македония и ще продължи да го прави. Но предупреждаваме всеки, дори приятелска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята, завършват от ВМРО.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел днес, 25 май, в състава на българската делегация, ръководена от президента Румен Радев.

Във фокуса на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на тежестите между съюзниците, в това число - и финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. В Брюксел ще се състои и церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия