Изграждат научно-изследователски център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив

Мисия Пловдив

26-05-2017, 13:09

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 200 кандидатстващи проекта, 10 са одобрени от Европейската комисия, а само 1 е български

Изграждането на научно-изследователски център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив и възможностите, които се разкриват пред града, обсъдиха по време на работна среща кметът инж. Иван Тотев, общински съветници и представители на фирма PLantasys.
От 200 кандидатстващи проекта, 10 са одобрени от Европейската комисия, а само 1 е български. Фактът, че Пловдив е голям академичен център и център на аграрните науки (особено зеленчукопроизводство) е основната причина градът ни да бъда избран. 
„Това е първият проект, ръководен от български екип, който е спечелил финансиране от фондовете на Европейската комисия по програма Хоризонт 2020,“ посочи заместник-кметът Стефан Стоянов. По думите му това е голям успех за Пловдив на национално и международно ниво.
Доц. д-р Цанко Гечев, ръководител на проекта, обясни на общинските съветници, че е осигурено финансиране в размер на 15 милиона евро от страна на ЕК и 15 милиона от българската държава. Допълнително ще бъдат привлечени още между 15 и 20 милиона евро от частни български и международни компании, партньори по проекта.
„Община Пловдив подкрепя проекта, който е част от бъдещото развитие града, като умен град и град на високите технологии“, уточни кметът Иван Тотев.
Общо 94 милиона лева са очакваните директни инвестиции за следващите 10 години, което ще подпомогне социално-икономическото развитие на региона с откриването на 100 нови работни места, подчерта още доц. Гечев.
Теренът, където се очаква да бъде изграден научно-изследователският център, е с площ 25 дка в район Тракия зад Парка на репресираните.
Над 30 университети и институти от цял свят, водещи в областта на растителната системна биология и биотехнология, подкрепят предложението на Plantasys. По този начин ще се привлече международната научна общност и ще се изгради цялостна връзка между науката и бизнеса.
Изследователските дейности, които ще се развиват в центъра са: Молекулярна физиология на стреса, Биология на развитието на растенията, Селекция и семепроизводство, Растителна метаболомика, Растителна клетъчна биотехнология.