ООН протестира срещу растящия брой цивилни жертви в Сирия

Всички военновъздушни сили, действащи в Сирия, трябва да се постараят да разграничават по-добре военните от цивилните цели

Всички военновъздушни сили, действащи в Сирия, трябва да се постараят да разграничават по-добре военните от цивилните цели при ескалиращите там въздушни удари срещу джихадистите от "Ислямска държава", особено в Североизточна Сирия, призова върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, цитиран от Ройтерс.
Растящият брой на убитите и ранените цивилни граждани при въздушните удари срещу Дейр аз Зур и Ракка свидетелства, че при тези атаки не се извършва необходимата предварителна подготовка, се казва в декларация, разпространена от бюрото на комисаря в Женева.
При въздушен удар, извършен снощи от международната коалиция срещу ИД, предвождана от САЩ, са били убити най-малко 35 цивилни. Сред загиналите при атаката в град Ал Маядин, край Дейр аз Зур, членове на семействата на марокански и сирийски бойци, сражаващи се за ИД, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес. Пет от жертвите са деца.
Говорител на ръководената от САЩ коалиция срещу ИД потвърди пред Ройтерс, че нейните сили са нанесли удари срещу Ал Маядин вчера и днес, и сега уточняват резултатите.