Борисов: Недопустимо е храната в Източна Европа да е с по-лошо качество

Даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт и инсулт

От първи юни откриват сезонът по морето. Искам от първи юни денонощен контрол от страна на служителите на КАТ и полицията. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредната среща в Министерския съвет, съобщи пресцентърът на МС.

„Всеки човешки живот ни е важен. Правим толкова много, за да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват”, коментира премиерът. Той подчертва, че правителството ще предприеме „каквито трябва законодателни промени” и ще отпусне „колкото трябва пари за камери, колкото трябва пари – за контрол”.

„Не може да говорим за демография, а в същото време всеки ден двама или трима души, а понякога и повече, да загиват по пътищата на страната”, заяви Борисов.

Премиерът коментира и качеството на храните в България в сравнение с други европейски държави. „Недопустимо и обидно е за едни хора храните в Европа да са с едно качество, а за Източна Европа качеството да е по-лошо. Хората не са много научени да гледат етикета, подвеждат се по рекламата. Даваме толкова пари за здравеопазване, а сме все на първите места по инфаркт и инсулт, а всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на човека е именно това, което се яде и се пие”, каза той.

На извънредната среща в Министерския съвет присъстваха министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, както и представители на министерството на регионалното развитие и на транспорта.