Е. Захариева: Нека да се стегнем, стига сме клатили държавата

Когато започнем да оспорваме и неоспоримите исторически факти, как ще се развиваме?

Външният министър и вицепремиер с ресор „Съдебна реформа” Екатерина Захариева определи призива на партии и неправителствени организации Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България заради „ЦУМ-гейт” и съмненията за манипулиран избор на членове на ВСС като абсурдно. Тя направи това в ефира на bTV.

„Стига сме си клатили държавата, нека да се стегнем, никой няма да ни направи реформата отвън”, заяви Захариева. По думите й атаките срещу първия по рода си пряк дистанционен избор на съдебни кадровици са с цел да повлияят на оценката на Брюксел за промените в Закона за съдебната власт и изпълнението на стратегията за реформа.

Захариева посочи, че в съдебния съвет всички са били на мнение, че гласуването не може да се манипулира. „Това са мини избори, мажоритарни избори”, подчерта тя.

Външният министър коментира и темата за Македония и писмеността. „Когато започнем да оспорваме и неоспоримите исторически факти, как ще се развиваме напред в бъдещето? Македония е географско понятие, през различните периоди от историята различни части от нашия край са били с това име”, подчерта Захариева. ше категорична – България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония, българският интерес изисква обединена, силна и стабилна държава и София винаги е подавала ръка на Скопие.

Министърът се обяви за подписване на договор за добросъседство между двете страни.

На въпрос дали е уместно Владимир Путин да бъде канен за 140-тата годишнина от Освобождението, Захариева отговори положително: „Аз бих се радвала колкото се може президенти и министър-председатели да идват в България, защото това е най-лесният начин да защитим нашите национални интереси”.

По повод критиките на американския президент Доналд Тръмп към останалите страни членки на НАТО и разходите им за отбрана, Захариева коментира, че все пак държавният глава е смекчил тона и вече не говори за организацията като за отживелица. Тя отбеляза, че само няколко страни от пакта могат да поддържат пълна отбранителна способност на всичките си видове войски и България не е сред тях.

„Едни развиват авиация, други – сухопътни войски, важно е да покажем кога какво ще развиваме. Нашата пехота е най-голяма и с най-голяма нужда и ако имаме участие в мисии, те са почти изцяло със сухопътните войски”, отбеляза Екатерина Захариева.

Темата стана актуална през последните седмици, след като стана ясно, че според служебния кабинет е по-добре България да закупи шведски изтребители „Грипен”, а не сочените за фаворит американски Ф-16 на старо. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че старите руски самолети на нашите ВВС може да летят още 11 години, а междувременно да бъдат задвижени другите два мегапроекта в отбраната – за сухопътните войски и флота.