Меркел отхвърли критиките на Тръмп за търговията

По-рано Тръмп нарече германската търговска политика много лоша

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп по въпроса за германския търговски излишък, съобщава Reuters.

Пред представители на ЕС Тръмп каза по-рано, че германската търговска политика е "много лоша" и Германия продава прекалено много коли в САЩ. Меркел е обяснила на Тръмп на срещата на върха на Г-7 в Сицилия, че излишъкът се дължи отчасти на фактори, върху които Германия не може да влияе и е подчертала колко много работни места откриват преките германски инвестиции в САЩ.

Двамата лидери са се споразумели да бъде създадена работна група за обмен на информация по двустранните търговски връзки.

Германски медии съобщиха вчера, че Тръмп остро е критикувал Германия на среща в четвъртък с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. Тръмп казал на представителите на ЕС: "Вижте милионите коли, които те продават в САЩ. Ужасно. Ние ще спрем това".

Икономическият съветник на Тръмп Гари Коун потвърди някои от подробностите по разговора, представени от медиите, но ги омаловажи, уточнявайки, че американският президент е заявил, че няма проблем с Германия.

Германският търговски излишък, който достигна рекордните 253 милиарда евро през 2016 г., е повод за недоволство и в Европа.