„Стъпки“ – ретроспекция на художника Стоян Куцев в Градската галерия

Пловдив Лайф

27-05-2017, 13:27

Снимка:

ГХГ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В изложбата са включени 25 произведения, характеризиращи различни етапи от изследването на теми и художествени форми, занимавали автора през годините

Градската художествена галерия представя в своите Зали за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“№15) творби на художника Стоян Куцев, които са знакови за неговите търсения от началото на неговия творчески път до сега. Откриването на изложбата ще се състои на 2 юни от 18:00 часа.
В ретроспекцията, озаглавена „Стъпки“, са включени 25 произведения, характеризиращи различни етапи от изследването на теми и художествени форми, занимавали автора през годините. За него проф.Станислав Памукчиев пише: „Усвоявайки нови пластични и концептуални кодове, Стоян Куцев потърси адекватни съвременни средства, нови технологии и материали, за да артикулира своята артистична рефлективност.“ В експозицията са подбрани творби от циклите: „Аритметичен ритъм на влязла светлина“ (1991г.), „Към воайора мизантроп“ (2007г.), „Знаци и символи“(2010г.), „Червено“(2014г.), представящи обекти, пластика, дигитален печат, живопис.
Стоян Куцев завършва Националната художествена академия в София, специалност “Живопис”, в класа на проф. Найден Петков през 1992г. Специализирал е в Париж, Франция. Преподавал е в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, чийто възпитаник е.
Автор е на 10 самостоятелни изложби в страната, участвал е в десетки групови изяви. Член е на Съюза на българските художници, на Дружеството на пловдивските художници, както и на сдруженията „Изкуството днес“ и „Графично ателие“.
Изложбата ще продължи до 13 юни.