Книги за смет днес в Бургас

Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон

Тази неделя националната Кампанията “Книги за смет” ще се проведе в Бургас тази неделя. Мястото е Пантеона, между 10 и 13 часа. За да участвате в инициативата е необходимо да съберете и предадете един килограм пластмасови отпадъци. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.
Новите заглавия в тазгодишната кампания са “Белия зъб”, “Доктор Дулитъл”, “Червената шапчица”, “Изгубеният плаж”, “Сезони на отсъствието”, “Глупаци в чужбина”. На щанда на организаторите ще откриете и “Най-хубавите български приказки”, “Малкият принц”, “Магьосникът от Оз”, “Тайната градина” и други.
За първа година кампанията “Книги за смет” има и онлайн книжарница, където се разпространяват електронни издания на заглавията от списъка на инициативата. Участниците ще имат възможността да разменят събраната си пластмаса за талон, с който ще могат да изтеглят две книги на електронен носител.
Подходящи са:
- пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира; 
- кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко; 
- туби и шишета от козметика и санитарни продукти; 
- пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси; 
- найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио; 
- пластмасови играчки.
Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.
Няма да се приемат следните отпадъци:
- блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества;
- домакински електроуреди, авточасти и др.;
- отпадъци, които не са пластмасови.
За приемането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.