Книги за смет днес в Бургас

Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон

Тази неделя националната Кампанията “Книги за смет” ще се проведе в Бургас тази неделя. Мястото е Пантеона, между 10 и 13 часа. За да участвате в инициативата е необходимо да съберете и предадете един килограм пластмасови отпадъци. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.
Новите заглавия в тазгодишната кампания са “Белия зъб”, “Доктор Дулитъл”, “Червената шапчица”, “Изгубеният плаж”, “Сезони на отсъствието”, “Глупаци в чужбина”. На щанда на организаторите ще откриете и “Най-хубавите български приказки”, “Малкият принц”, “Магьосникът от Оз”, “Тайната градина” и други.
За първа година кампанията “Книги за смет” има и онлайн книжарница, където се разпространяват електронни издания на заглавията от списъка на инициативата. Участниците ще имат възможността да разменят събраната си пластмаса за талон, с който ще могат да изтеглят две книги на електронен носител.
Подходящи са:
- пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира; 
- кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко; 
- туби и шишета от козметика и санитарни продукти; 
- пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси; 
- найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио; 
- пластмасови играчки.
Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.
Няма да се приемат следните отпадъци:
- блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества;
- домакински електроуреди, авточасти и др.;
- отпадъци, които не са пластмасови.
За приемането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери. Събраните отпадъци ще бъдат допълнително сортирани според вида пластмаса, след което ще преминат процеса на рециклиране, за да заживеят своя нов живот.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен