А. Джамбазки: Трябва да има Закон за българския език

Заплахата за България е поведението на Ердоган

Пряката и непосредствена заплаха за политическия живот, обществения мир, териториалната цялост и независимостта на България е поведението на турския президент Реджеп Ердоган. Това каза в ефира на bTV eвродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. „Има влияние през три политически партии, през Дианета, който е превзел напълно българското Главно мюфтийство, и през геополитически фактори”, посочи Джамбазки.

По думите му в момента Ердоган води война с почти всички околни държави. Той обяви и че не е изненадан от думите на руския президент Владимир Путин за кирилицата. Според него Русия изпраща сигнали в подкрепа на загубилите властта в Македония. „Македонизмът има своите исторически основания от Кремъл, там винаги е получавал подкрепа”, уточни Джамбазки.

„Виждам геополитическо намерение и ясно изразено отношение. Навсякъде по периферията и по границите на бившия социалистически блок има замразени конфликти. Това също е ясно изразено поведение на руската дипломация”, подчертава евродепутатът.

Според него в момента обществото в Македония е настръхнало, а с помощта на влияние от изток се създава силно напрежение срещу управлението. „Най-новата и най-силната албанска партия в Македония –Беса, е силно религиозна и подкрепена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган”, заяви още Ангел Джамбазки.

По неговите думи е задължително да има Закон за българския език, за да може чистотата на българския език да бъде защитена и той да бъде съхранен какъвто е. „В обществените медии и обществено-политически живот трябва да се насърчава да се избягват излишни нелепи чуждици, които стават паразити, като например окей”, подчерта евродепутатът.

Той смята, че няма причина такъв закон да не бъде приет.

"Снимки с нацистки поздрави нямам", категоричен беше Джамбазки. „Аз съм български националист, не съм „фил” или „фоб”, подчерта той.

"БСП трябва да се извини за македонизацията на Пиринския край", заключи зам.-председателят на ВМРО в разговора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен