Зигмар Габриел разкритикува позициите на Тръмп

САЩ смятат, че налагането на националния интерес е по-важно от международния ред

Международната общност се изправи пред сериозни препятствия в борбата с промените в климата, след като страните от Г-7 на срещата на върха в Сицилия не успяха да постигнат разбирателство по темата заради позицията на американския президент Доналд Тръмп. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от "Франс прес".

След срещата на Г-7 Тръмп обеща, че ще вземе решение за участието на САЩ в Парижкото споразумение за климата през тази седмица. В заключителната декларация от срещата се изтъква, че лидерите на шест от страните в Г-7 признават липсата на консенсус със САЩ по проблемите с климата.

Габриел посочи също така, че приносът на САЩ в международните усилия за преодоляване на причините за миграцията най-вероятно ще бъде незначителен. Германският външен министър разкритикува оръжейната сделка между САЩ и Саудитска Арабия, изтъквайки, че тя не спомага за намаляване на напрежението в региона, напротив - това бил погрешен път.

Според него на света "са нужни нови инициативи по разоръжаване и контрол на въоръженията".

"Забраната за влизане в САЩ на мюсюлмани явно не е добра идея, що се отнася до усилията за помирение между религиите", посочи още първият германски дипломат. Габриел подчерта, че действията на Тръмп били "отслабили" Запада, добавяйки, че "американските политики противоречат на интересите на ЕС".

"САЩ смятат, че налагането на националния интерес е по-важно от международния ред. Недалновидната политика на американското правителство противоречи на интересите на ЕС", заяви Габриел.

"Когато един държавен глава посещава една страна, в която правата на човека се нарушават, и не казва и думичка по този въпрос, а подписва договор за оръжия, когато той се съмнява във факта, че други хора страдат и дори умират заради климатичните промени, тогава аз мисля, че Западът е станал по-малък или по-слаб", заяви Габриел.