Община Каварна срещна местни жители и гости с българския ветроходец д-р Васил Куртев

Представена бе и малка част от филма „Затихнали ветрове”

Среща-разговор с д-р Васил Куртев организира Община Каварна на 29 май в залата на Общинска администрация. Местни жители и гости имаха възможността да се насладят на историята за далечни презокеански плавания, да зададат своите въпроси и поднесат своите поздравления към самотния мореплавател, изминал в продължение на 645 дни над 26 хиляди морски мили.

Своите почит, уважение и респект към съгражданина ни изказа кметът Нина Ставрева. Думи на гордост прозвучаха и в залата от страна на присъстващи. 

Срещата, организирана и със съдействието на Инициативен комитет, събра на едно място не само представители на различни институции, но и  съмишленици, приятели на д-р Куртев, хора – влюбени в морето и професиите си – кап. далечно плаване Тома Томов, председател на Фондация „Кор Кароли” – Варна, Ангел Анегностиев – работил в БМФ, член на Фондация „Кор Кароли”, Емил Кайкамджозов – член на Фондация „Кор Кароли” – последовател на мореплавателя от Каварна.

Преди да чуят интересни подробности за околосветското плаване на д-р Куртев по маршрута Босфор – Мраморно море – Дарданели – Средиземно море- Атлантически океан – Канарски острови – Сен Мартен – Санта Лучия – Панама – Тихия океан – Френска Полинезия  - на север от Австралия – Индонезия – втора половина на Индийския океан – Червено море – Средиземно море…, присъстващите изгледаха с любопитство и малка част от филма „Затихнали ветрове”.

След това с притаен дъх слушаха страховити истории за срещи с китове и акули, за скъсани платна, за повреди и сблъскване с друг кораб.

Многократният носител  на престижни отличия обаче обобщи, че е щастлив човек и е сбъднал мечтата си.

80-годишния си рожден ден българският ветроходец от Каварна посрещна с чаша вино в Индийския океан.