"Фурия" вече отплава в ледените води

За първи път двамата ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите

В 14 часа местно яхта "Фурия" отплава от британския град Плимът към град Нюпорт, САЩ, в трудно и опасно състезание за прекосяване на Атлантическия океан по северен маршрут. То се провежда веднъж на 4 години, а за последно български екипаж е участвал през 90-те години на миналия век. 

Стартът на Михаил Копанов и Диан Зайков, както и движението им до самия финал, можете да следите на живо през сателитна тракинг система. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. Стискайте палци на Мишо и Диан да направят едно успешно състезание и да се върнат живи и здрави. 
Михаил и Диан вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление – от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите. Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад – срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан.
За първи път двамата ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите. Те са леки и не заемат много място, а екипажът се е постарал да облекчи по всякакъв начин товара на лодката, за да е лека и бърза.
„Искаме да представим достойно бургаската и българската ветроходна школа. Твърдо вярваме, че е време да се възродят българските състезателни участия в презокеанските регати и успехите от 80-те години на миналия век“, казаха в навечерието на старта двамата ни ветроходци, които са състезатели на „Порт Бургас“. Яхтата „Фурия“ е предоставена безвъзмездно от нейния собственик Румен Котов.