Стара Загора се включва в кампанията за наднормено тегло

Днес от 11,00 часа

На  бул. “Цар Симеон Велики”, до Музея на религиите ще бъде даден старт на кампанията "Погрижи се за бъбреците си при наднормено тегло и хипертония"  в Стара Загора. Целта на инициативата е  алармиране на обществеността за опасността от хронично бъбречно заболяване при наднормено тегло и високо кръвно налягане.

Събитието е част от кампания на групата  за информираност и превенция на бъбречните заболявания сред хора с наднормено тегло и хипертония. Според Световната Асоциация за борба с бъбречните заболявания именно “наднорменото тегло и високото кръвно налягане са основния фактор за възникване на болести на бъбреците. Това е най-застрашената група, сред която вероятността за бъдещи бъбречни проблеми е най-висока”.

На място  ще бъде дадена възможност на всеки желаещ гражданин на град Стара Загора да измери безплатно кръвното налягане и теглото си. Минувачите ще могат да се информират кои са рисковите фактори за възникване на бъбречни заболявания и как да предпазват себе и своите близки. Събитието е част от национална инициатива за превенция на бъбречни заболявания.