Хотелиери разчитат на адекватни законодателни промени

Туризъм

30-05-2017, 14:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кучетата аут от плажа в Слънчев бряг

Често жалбите на задграничните курортисти са по-скоро абсурдни, обясниха хотелиерите

Проблемът с многобройните незаконни временни обекти, проблемът със законодателните и нормативни актове, които не съответстват на реалната среда и нуждите на сектора, статутът и единното управление на националните курорти, Законът за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ обсъдиха на годишното си  общо отчетно събрание членове на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Браншът разчита на адекватни промени в законодателната политика в туризма. Съюзът ще участва във всички комисии, които ще разглеждат промените в Закона за туризма и ЗУЧК.

Сред наболелите и неотложни за решаване проблеми хотелиерите посочиха също липсата на проекти по реновиране и поддържане на инфраструктурата в Слънчев бряг, недостатъчната ефективна реклама на туристическия продукт и не на последно място - огромната липса на квалифицирана работна ръка в сферата на туризма. „Това е и причината да се търсят възможности за удължаване престоя на сезонните чуждестранни работници у нас. Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен”, заяви  председателят на Съюза на собствениците –Слънчев бряг Елена Иванова.  

„Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е около 5 месеца - от  май до септември включително. Това означава, че ако ние наемем чуждестранни граждани от началото на май, то точно в пика на сезона – юли и август – оставаме без персонал. В този смисъл ние отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към промяна на този ограничителен срок от 90 дни, като престоят бъде увеличен на 5 месеца”, добави Иванова.

Според действащата наредба чужденци от страни извън Европейския съюз могат да пребивават до 90 дни като сезонни работници, без разрешение за работа – само чрез регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше приета през миналата година, за да компенсира недостига на работна ръка в туристическия сектор.

„На базата на този Закон и след консултации с ръководството на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университета и започнахме да работим в посока на привличане на украински студенти на летни стажове на територията на к.к. Слънчев бряг. Появи се обаче поредната нормативна пречка. Оказа се, че заетостта на студенти – уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност – е единствено в случаите в които чужденците учат в български висши учебни заведения. В Закона не е изрично уредено как студенти от държави извън Европейския съюз и учещи в чуждестранни висши учебни заведения биха могли да изкарат студентски стажове / практики през летния сезон на територията на туристически обекти в България, така както е в останалите европейски държави”, заяви Иванова.

В опитите си да намали проблема с липсата на квалифицирани кадри в бранша, Съюзът на собствениците е отправил писмени становища и до Министерството на образованието и до други образователни институции и училища с препоръки за българската образователна система и нуждата от кадри за туризма. Още в началото на годината са отправени искания до началника на Регионалното управление по образование - Бургас относно необходимостта от кадри за дадена професия и специалност във връзка с държавния план-прием на ученици от Професионалната гимназия по туризъм в Несебър за следващата учебна година.