31 май - Световен ден без тютюн

РЗИ - Добрич с мероприятия през месец май

Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) създават Световния ден без тютюн през 1987 г. за да привлекат вниманието на света върху тютюневата пандемия и предотвратимите болести и смърт, които тя причинява. През 1988 г. е приета Резолюция WHA42.19, призоваваща за отбелязване на Световен ден без тютюн, всяка година, на 31 май.

За 2017 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от Световната здравна организация (СЗО) е „Тютюнът - заплаха за развитието“. СЗО приканва държавите- членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на ефекта му върху устойчивото развитие на всички страни, включително икономическото благосъстояние на гражданите. Освен защитата на човешки живот, цялостният контрол върху тютюна съдържа неблагоприятното въздействие върху околната среда от отглеждането, производството, търговията и потреблението на тютюн.

Тютюнопушенето е поведенчески фактор с изключително неблагоприятни здравни последици. Тютюневият дим е коктейл от отрови, по-важни от които са:

ü  Никотин - основното токсично вещество в цигарите. Отравянето с него не е остро и незабавно, а хронично и с тежки последици за здравето. Той е смъртоносна отрова и предизвиква зависимост към цигарите.

ü  Катран - маслена комбинация от 60 вещества, които причиняват рак. Уврежда белодробните тъкани. Оцветява пръстите и зъбите.

ü  Въглероден оксид - силно отровен газ, който не позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислорода от белия дроб до тъканите.

Един от най-разпространените митове сред пушачите е, че пушенето им помага да се справят със стреса. Това е барикада, която хората строят, за да не откажат цигарите. Наистина, при поемане на поредната доза никотин, стресът като че ли намалява, а тонусът се повишава и се появява усещане за удоволствие. Това се случва, защото никотинът активира хормоните на щастието и предизвиква приятно усещане на спокойствие и релаксация. Оттук идва и желанието на пушача отново и отново да изпита тези приятни усещания. Когато няма цигара, той започва да нервничи (проява на абстиненция) и за да се освободи от тази нервност, пали цигара. В случая самата абстиненция причинява стрес, в допълнение към всички други стресови фактори, които ежедневието ни предлага. Данни от психологията и физиологията доказват, че при стрес организмът реагира с учeстено сърцебиене, повишено кръвно налягане, вътрешна напрегнатост и тревожност. Парадоксалното е, че никотинът има същия физиологичен ефект. Още в първите 7-10 секунди след вдишване той стеснява кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и сърцебиенето, а въглеродният окис на цигарения дим ограничава притока на кислород в мозъка. Като резултат е нарушено пълноценното функциониране на всички психични процеси - памет, мислене, внимание, въображение и др. Наред с никотина пушачът поема катрани, въглероден оксид и много други вредни вещества, част от които са силно канцерогенни. Пушачът попада в порочен кръг в който здравето му се влошава, а стресът се увеличава. Употребата на тютюневи продукти е неефективен начин за справяне със стреса, която води до зависимост, намалява живота средно с 8-10 години и е доказана причина за редица заболявания. Всъщност цигарите са един от причинителите, а не едно от решенията за стреса. Непушачите също изпитват трудности и изпадат в стресови ситуации, но се справят без цигари.

Във връзка с това, че кампанията има за цел да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и използването на изделия на тютюневата индустрия, в РЗИ – Добрич работи Консулативен кабинет за отказване от тютюнопушене (ККОТ), където всеки желаещ ще получи подкрепа за преодоляване на зависимостта.

На 31.05.2017 г. – от 9.00 до 12.00 часа, ККОТ може да бъде посетен с цел:

  • изследване съдържанието на въглероден монооксид  и карбоксихемоглобин (СО/ppm) в издишан въздух на активни и пасивни пушачи с апарат Smoker lyzer;
  • индивидуални консултации.

По данни от проведено Национално проучване на факторите на риска за здравето, на територията на страната в периода 07.10.-15.12.2014 г., по брой на пушачите България е на второ място в ЕС след Гърция. В момента на анкетирането 37.4% от възрастното население на страната пуши цигари. Преобладаващата част от респондентите, както в градовете, така и в селата са пропушили на 16-20-годишна възраст - 59.4% от мъжете и 56.9% от жените. Немалка част 17.7% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Водеща причина, която седем от десет анкетирани изтъкват като мотив за отказване от цигарите е здравословен проблем. Интересен е фактът, че в 11.2% от случаите изцяло липсва мотивация за отказване както при мъжете, така и при жените.

Употребата на тютюн за смъркане и дъвчене е рядко явление в България, а наргиле пуши почти всяко 14 анкетирано лице.

Всеки трети от непушачите (31.5%) е бивш пушач. Сред отказалите се преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 години. При седем от десет анкетирани, водеща причина за отказване на цигарите е „загрижеността за здравето” (72.1%). Прави впечатление, че на второ място са поставени цените на тютюневите изделия. Забраната за тютюнопушенето, предупредителните надписи и общественото неодобрение практически нямат никакво значение при отказването, както и медийните кампании и „евтините” средства за отказване.

Особено уязвима група се оказват децата. У нас на пасивно тютюнопушене у дома са изложени 57.5% от децата. Значително високо е равнището на тютюнопушене и сред 16-годишните български ученици. Всеки четвърти ученик е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок 27.9% срещу 21.5% на момчетата. Над 80.0% от учениците са се снабдявали с цигари, купувайки ги от магазин, а всеки десети е пушил от цигарите на свои приятели.

Детското пушене продължава да бъде сериозен и приоритетен проблем на общественото здравеопазване. Актуален остава и въпросът за разработване и внедряване на качествено нови подходи в профилактиката на детското пушене, насочени към предотвратяване на началната – така наречена „инициална” употреба на цигари или максимално отлагане на пропушването.

По повод Световния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция – Добрич организира провеждането през месец май на:

ü  Скринингова кампания за измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат (Smoker lyzer) с изнесени кабинети в средните училища, професионални гимназии, учителски колективи и  медицински специалисти, на територията на град Добрич, гр. Тервел, гр. Каварна, гр. Балчик, гр. Шабла;

ü  Информационна кампания „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието“, насочена към различни възрастови и целеви групи на територията на област Добрич. Мероприятията включват: интерактивни обучения -  демонстрация на пушещ макет и дебат по филма „Невидимият“ с ученици от начален и прогимназиален етап на основната образователна степен; демонстрация на апарат (Smoker lyzer) и обучения на тема „Тютюнопушенетозаплаха за здравето и развитието“ с ученици от гимназиален етап на средната образователна степен; с цел формиране на отрицателно поведение към тютюнопушенето за най-малките са осигурени образователни рисувателни книжки „Оцвети и помисли“; сред населението са предоставени за разпространение информационни материали на Регионална библиотека „Дора Габе“ гр. Добрич; провеждане на организационно методична среща с медицински специалисти от направление Детско и училищно здравеопазване в град Добрич.

Призоваваме на този ден всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.