Караниколов: За периода 2007 - 2015 г. покупателната способност у нас нараства

За периода 2007 - 2015 г. нарастването на покупателната способност в България е над средното в ЕС - около 4 на сто годишно, каза министърът на икономиката

Десетте години членство на България в ЕС имат положително влияние върху развитието на икономиката на страната. Около този извод се обединиха представители на бизнеса и правителството на конференция на тема "10 години България в ЕС - ползи и предизвикателства. Приносът в сътрудничеството със страните от ЦЕФТА" в БТПП.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че от гледна точка на икономическия растеж членството на България в ЕС е позитивен фактор, като най-важният процес през този период е свързан с притока на външни капитали, последващ ръст на преките инвестиции, повишаване на заетостта и подобряване на социално-икономическите условия в страната. С изключение на периода на икономическата криза /2009-2013 г./, нарастването на покупателната способност в страната в периода 2007-2015 г. е над средното в ЕС -  около 4 на сто годишно, изтъкна министърът. Изводът за развитието на микро- и макроикономическо ниво на България от членството й в ЕС е положителен, но може да се регистрират и още по-добри резултати, изтъкна още министърът и пое ангажимент за работа в тази посока.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев изтъкна по време на форума като положителен факт от еврочленството ни, че в топ 5 на държавите - инвеститори в България, са страни от ЕС, като Холандия продължава да е топ инвеститор в страната ни. Една от основните ни предпоставки за благоприятно развитие на българската икономика е това, че имахме най-ниските корпоративни данъци. Към настоящия момент, въпреки промяната в Унгария, оставаме доста атрактивни като възможности за осъществяване на бизнес, коментира Янев. Една от основните идеи е да се засили ролята ни при предоставяне на държавна помощ, за да се отговори на исканията на големите инвеститори, допълни още изпълнителният директор на БАИ.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България, напомни по отношение на Бялата книга и възможните сценарии за развитието на ЕС, че най-добрият сценарий за България е този, който гражданите с бизнеса, академичните среди, младите хора и политическата класа изберат, и изрази надежда до края на тази година, когато ще има първо обсъждане във формат ръководители на страните членки, българското правителство да е получило достатъчно информация от дискусиите в страната, за да може България да изгради и защити своята позиция. В петте сценария се говори за ЕС на 27-те и не се предвижда бъдещо възможно разделяне на Съюза, и това не стои на дневен ред, подчерта Златев. Сценариите могат да бъдат и повече от пет, като всяка страна трябва да реши за себе си и да избере този, който отговаря най-добре на интересите на гражданите, но за да се изработи този сценарий, трябва да има дебат, посочи Златев и апелира към местния бизнес за активност при вземането на решения.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна сред ползите от еврочленството на България подобряването на нормативната база в съответствие с демократичните правила и преориентирането на икономиката ни към ЕС. Ние сме твърдо да продължи пътя на България в ЕС, за да извлечем всичко, което все още не сме успели да получим като предимства на тази система, заяви председателят на БТПП. Той се обяви също и за разширяването на ЕС и в посока Западни Балкани, което, по думите на Симеонов, ще донесе по-траен мир и просперитет на тези общества.