Съдът решава дали да отстрани от длъжност кмета на Асеновград

Окръжен съд – Пловдив ще води дело по искане на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на община Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект Константин Атанасов. Заседанието е от 13.30 часа в зала № 10 на съда.

Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.

Срещу Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления. През месец ноември миналата година в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице, е поискал и приел подкуп, за да извърши действие по служба – да съгласува инвестиционен проект, като деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

През месец октомври 2013 г. е поискал и подкуп, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

През месец март т.г. е допуснал осъществяване на противозаконно строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.