Държавното ловно стопанство "Балчик" залесява 31 декара полезащитни пояси

В рамките на тази година на територията на ловното стопанство ще бъдат залесени 47 дка нови гори.

Държавното ловно стопанство "Балчик" ще залеси до края на годината 31 декара полезащитни горски пояси, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.
Полезащитните пояси имат изключително важна роля за плодородието на Добруджа, защото намаляват скоростта на вятъра и спират ерозията, въздействат благоприятно върху водния режим на почвата и микроклимата на съседните земи, а това са безспорни предпоставки за развитието на селскостопанските култури, коментира директорът на ловното стопанство Калинка Тодорова. През последната година на територията на стопанството, която обхваща общините Балчик, Каварна и Шабла, са залесени 102 декара горски пояси, от които 47 декара са възстановени след пожари, посочват от държавното предприятие.
Общо полезащитните горски пояси в района на ловното стопанство достигат 2359 хектара, които представляват близо 18 на сто от цялата залесена площ. По думите на директора на стопанството средната възраст на тези мелиоративни съоръжения с важно агротехническо и екологично значение е 39 години. Сред дървесните видове в полезащитните ивици преобладава церът, който заема 30 на сто от площите. Има и насаждения от гледичия, планински ясен, акация и други.