Вучич встъпи в длъжност като президент на Сърбия

Хиляди граждани приветставаха Вучич с овации, край сградата на парламента

Александър Вучич положи клетва пред парламента, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Произнасяйки текста на президентската клетва, той официално встъпи в длъжност за срок от пет години. „Кълна се да посветя всички свои сили за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително Косово и Метохия като нейна съставна част, а също за осъществяване на човешките права и свободи, уважение и защита на конституцията и закона, запазване на мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия и ще изпълнявам добросъвестно и отговорно своите задължения."

Александър Вучич за пръв път в сръбската история положи клетва върху най-древния паметник на сръбската писменост – Мирославовото евангелие от 12 век. Президентът произнесе клетвата, поставяйки ръка на конституцията на страната, сложена върху копие на древното евангелие.

„Сърбия не иска да се присъединява към военни пактове и алиаси, нейната цел ще бъде политика на военен неутралитет“, заяви в своята реч пред народа Вучич, след като положи клетва. „Ние искаме да имаме своя армия, да бъдем силни, за да се защитим. Ние ще се придържаме към политика на военен неутралитет, поддържайки отношения с нашите партньори“, добави той.

На церемонията присъстваха досегашният президент на Сърбия Томислав Николич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик, представители на политически партии, депутати, представители на Словения, Унгария, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция и Австрия, чуждестранни посланици в Белград.