Порожанов: Изследваме продукти от големи вериги у нас и Австрия и Германия

Трябва да има еднакъв стандарт на продуктите, които се предлагат в ЕС

Разликите не са масови. Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас, също така замяна на захарта с фруктоза. Това обяви в ефира на Нова Телевизия министърът на земеделието Румен Порожанов. Той добави, че установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено.

Порожанов направи уточнението, че не става въпрос за вредни за здравето храни. „Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието”, поясни земеделският министър.

„Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат”, коментира Румен Порожанов.