Пловдив даде поредния пример за етническа толерантност

Животът

02-06-2017, 07:57

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мюсюлмани, християни и евреи почетоха заедно паметта на жертвите в Кабул

Жертвите на терористичния атентат в Кабул бяха почетени с едноминутно мълчание по време на свещената вечеря ифтар, на която турската общност в Пловдив покани всички етноси в града. Дипломати от Генералното консулство на Турция, журналисти, лекари, представители на местната власт и бизнеса сведоха заедно глава в памет на загиналите в афганистанската столица, които са от различна националност.
Споделената вечеря в Имарет джамия е поредният пример за мирно съжителство и толерантност между хората с различна етническа и религиозна принадлежност, които живеят в Пловдив заедно от векове, казаха представителите на Фондация “Заедно”. Организацията обединява етносите с най-стара история в града, които реализират съвместно разични културни събития и проекти.
Евреи и християни  присъстваха на вечерята в знак на уважание към пловдивчани, които изповядват мюсюлманското вероизповедание. Събитието се организира по идея на председателя на джамийското настоятелство и член на фондацията Ахмед Пехливан. По традиция ифтар по време на Рамазан се дава за здраве и берекет. Това са дни на опрощение, покаяние, милосърдие и съпричастност към хората в нужда. Сред гостите бяха и известните лекари Д-р Гюрай Ходжев и съпругата му доц. д-р Нарцис Ходжева, която е oт българо-еврейски произход.  Именно тя помоли присъстващите заедно да почетат жертвите на атентата в Кабул, които са от различни националности и религии. Редица мисии, сред които и българското посолство понесоха сериозни щети в резултат на мощната експлозия в афганистанската столица.
За първи път в града под тепетата мюсюлмани и християни почетоха Ханука в края на 2016 г., всички заедно отбелязахме християнския празник Сирни Заговезни през февруари т.г., и за първи път всички заедно сядаме на свещената за мюсюлманите трапеза по време на Рамазан, отбеляза председателят на организацията на евреите “Шалом” в Пловдив и представител на еврейската общност във фондация “Заедно” Светлозар Калев.