Захариева: Изборът за ВСС е тест за съдебната система и парламента

Ще се види как промените в Закона за съдебната власт ще се приложат на практика

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева определи избора за ВСС като един от тестовете както за съдебната система, така и за парламента. Захариева отговори на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол на народния представител Крум Зарков /"БСП за България"/ относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.
Тя отбеляза, че така ще се види как промените в Закона за съдебната власт ще се приложат на практика. По тази причина това ще бъде един от тестовете не само към съдебната власт, но и към парламента, народните представители и всяка от партиите в парламента, посочи Захариева. Тя припомни, че ВСС се формира както от самата съдебна система, и то с пряк избор за първи път, така и от квота на Народното събрание, която, по думите й, е т.нар. публична квота и не е политическа.
Захариева каза, че следи внимателно процеса, но нито има право да се меси, нито има правомощия , нито е редно който и да е член на МС да се намесва в органите, които дефакто ще формират ВСС.
Но призивът ми към вас и към съдебната система е да покажем, че правилата работят не само на хартия. С начина по който ще се формира ВСС, ще се даде шанс на съдебната система да се управлява по-добре, апелира вицепремиерът.
Екатерина Захариева каза, че в тазгодишния доклад по механизма за първи имат има 17 много конкретни препоръки по всеки показател и в програмата на правителството е записан ясен ангажимент за изпълнението им.
Уверявам ви в последователната ни воля да изпълним препоръките не заради годишните доклади, които получаваме, а заради българските граждани, заяви тя. Призивът ми към всички парламентарни партии е, че това е една от политиките, по която е добре, независимо дали сме в управление или опозиция, да постигнем съгласие и да се обединим, посочи Екатерина Захариева. Тя отбеляза, че благодарение на усилията през 2016 г. голяма част от мерките по стратегията вече са изпълнени, а с промените в закона за съдебната власт, приет от миналия парламент, са се създали законовите предпоставки за изпълнение на някои от препоръките по механизма.