Малчугани рисуваха приказни герои на Детски панаир на занаятите

Мисия Пловдив

02-06-2017, 13:03

Снимка:

ОИ „Старинен Пловдив”

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В шестия ден от Празник на Детето в Стария град малки и по-големи деца се пренесоха в чудния свят на приказките

В шестия ден от Празник на Детето в Стария град малки и по-големи деца се пренесоха в чудния свят на приказките и се докоснаха до майсторлъка в занаятите.

Деца от ДГ „Майчина грижа” рисуваха с пастели любими герои, природа, слънце и хвърчила в двора на Балабановата къща с помощта на художника Константин Анастасов-Коко. Първоначално той представи шоу с въпроси към тях за професията на художника като визия, поведение и възможности за изобразяване света на детето. „Умишлено провокирам тяхното внимание със съзнателно допуснати грешки в изписването на думите, за да поддържам тяхното внимание”, разкри Коко.Той е дългогодишен преподавател в специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство в катедра „Естетическо възпитание” в Пловдивския университет. След което остави децата да творят своите „приказки”, които накрая бяха подредени в импровизирана изложба в двора на Балабановата къща.

По-късно, на ул. „Стръмна” №2 , в Международния ден на детето-1 юни, бе открит Третият Детски панаир на занаятите.

„Бъдете живи и здрави.Пожелавам Ви щастлива и безгрижна лятна ваканция”, обърна се към малчуганите директорът на ОИ „Старинен Пловдив” Минко Кафтански.

„Днес е празник на децата, но всеки от нас е оставил детството в себе си.Потопете се в света на занаятите, които ще оставят у Вас незабравим спомен, тъй като те развиват креативност, сръчност и чувство за общност”, каза председателят на РЗК-Пловдив Тони Симидчиева. И покани малчуганите да посетят различните работилници.

Празничната програма продължи с изпълнения на ДВФ „Омайниче-Ранопойчета” и Арт Група „Славена”. Деца и родители разгледаха с интерес „Улицата на занаятите” в Стария град, която се превърна в най-атрактивното място в Пловдив днес.  15 майстори в 11 ателиета старателно демонстрираха тънкостите на всеки занаят, като хлапетата се включиха активно във всички дейности. Месиха тесто, глина, рисуваха стъкло, керамика, плъстиха, правиха кукли, тъкаха и правиха малки барабани.

Много цветно настроение, слънчево време, балони и красиви емоции-такава бе атмосферата на 1-ви юни в Стария град.