Община Шабла отбеляза 117 години от паметните събития край Дуранкулак

На Грекова могила бе извършена възпоменателна панихида от отец Атанас

На 1 юни отбелязахме 117 години от паметните събития край Дуранкулак, когато селяните от региона се вдигат на бунт срещу десятъка. Десетки намират смъртта си на този ден, в пъти повече са ранените, но бунтът на добруджанеца оставя светъл спомен, пред който и днес свеждаме глава.

Всяка година на този ден представители на общинска администрация-Шабла, на обществени, образователни, политически и земеделски организации и сдружения в Шабла отдадоха почит с цветя и венци пред паметта на обикновения селянин, тръгнал на борба срещу социалната неправда. Паметните места: плочата в Шабла, паметникът на скърбящата майка на Грекова могила и този на въстаналия селянин в центъра на Дуранкулак събраха жители и гости общината.

Прозвучаха думите на Илиян Христакиев, ст. експерт културно-историческо наследство в община Шабла, който припомни историята и очерта измерението на събитията в национален мащаб.

На Грекова могила бе извършена възпоменателна панихида от отец Атанас, а след това начало на поднасяне на венците сложиха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“. Те рецитираха в един глас „Аз съм българче“, положиха цветя на паметника и пуснаха в небето гълъби.

По време на възпоменателния митинг в центъра на Дуранкулак към присъстващите се обърнаха кметът Мариян Жечев, кметът на селото Веселин Йорданов, Тодор Моралийски, зам. председател на ПП „Никола Петков“. Всички те призоваха да не забравяме саможертвата на героите от 1900 година.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен