Пловдив се поклони пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Мисия Пловдив

02-06-2017, 16:51

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В словото си Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър, рецитира част от стихотворение „Борба“

Десетки пловдивчани сведоха глави и с едноминутно мълчание се поклониха пред делото на Христо Ботев и на всички загинали знайни и незнайни герои в името на Свободата и Независимостта на България на днешния 2 юни.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметове, кметове на райони, общински съветници и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на поета революционер по време на официалната церемония, която бе в Цар-Симеоновата градина.

В словото си  Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър, рецитира част от стихотворение „Борба“ и заяви:

„Днес е ден на загиналите за свободата и независимостта ни знайни и незнайни герои, положили своята жертва в основите при създаването на Съвременна България.

Днес е денят на почит към загиналите, за да съществува нашето Отечество, денят на вградилите частица от себе си – за по-добър живот на наследниците им.

Днес е денят на мълчанието, ден за размисъл и ден на оценка, изпълнен с благодатта на живота за нас.

Днес е денят, в който можем да съпоставим  техните идеали и величината на жертвата, извършена в името на по-щастливото Утре, а наша грижа и дълг е да го сторим за Вдругиден.

Днес е ден на откровение и признание.

Днес можем да дадем клетва на себе си – да живеем, изграждайки частица от утрешния по-искрен, по-добър и по-щастлив свят, свят който да създаваме с отговорност към нас и всички останали, мястото в което ще живеят нашите деца и …може би …ще се наричат …българи?!

Днес е денят, в оптиката на който можем да прозрем какви ще бъдем – джуджета или великани, прекрачвайки в утрешния ден.

Днес е „Голямата задушница“ на духа, наречен  Български…

Днес е денят да мислим за глобалния свят на бъдещето, в което ще се разтворят всички национални геройства и жертви, ще се стопят като сянка: култура, език, идеал, морал и достойнство – всичко ще отиде на „бунището на историята“, стъпкано и презряно, ако не го пазим в себе си и не го вградим в следващите след нас поколения.

Днес е денят на България!

За да го има и утре – трябва борба,

борба неуморна,

безкрайна, нестихваща,

постоянна и пламенна,

неувяхваща от жаркото слънце,

непримирима като вятъра,

неспирна и чиста – като пролетните дъждове,

разчупваща ледовете,

изриваща снега и тъгата от обрулените лица,

изсушаваща сълзите,

надмогваща стенанията и болката, глада и умората,

надсмиваща се и прекрачваща

през пропастта на бездушието и нищетата,

унищожаваща и стремително увличаща,

сгромолясваща и издигаща…

Борба!

За правото да се наричаме Българи!

„Да живей България!“

Водещ на церемонията бе актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив, а участие взеха още Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.