ЕС: Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне

Решението на Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение предизвика всеобщо смайване

Споразумението включва 195 страни. Световни лидери критикуваха Белия дом и изразиха възмущение. Това е тъжен ден за света, обяви Европейският съюз. Президентът на Франция дори предложи на разочарованите учени да отидат да работят в страната му.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Като президент имам задължение към американския народ. Парижкото споразумение ще подкопае нашата икономика, ще отслаби нашия суверенитет и ще ни постави в неблагоприятно положение спрямо другите страни. Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж. Време е да излезем от Парижкото споразумение и да започнем нова сделка за защита на околната среда.

Доналд Тръмп потвърди очакванията и изтегли страната си от климатичното споразумение, подписано в Париж преди две години. Първите протести срещу решението бяха пред Белия дом. Освен Съединените щати, Сирия и Никарагуа са извън договореностите от френската столица, които предвиждат Вашингтон да увеличи финансирането на фонда Зелен климат. Америка е вторият по големина замърсител след Китай.

Френският президент Еманюел Макрон, отправи предложение към разочарованите от Тръмп:
На всички учени, инженери, предприемачи и отговорни граждани, които бяха разочаровани от решението на американския президент искам да кажа, че могат да намерят във Франция втора родина. Призовавам ги: "Елате и работете тук с нас!".

Подобно изказване дойде и от Канада от Катрин Маккена, министър на околната среда на Канада: Готови сме да работим с всеки, който иска да работи с нас, за да решим най-голямото предизвикателство, каквито са климатичните промени.

Думите на Тръмп бяха порицани още от Белгия, Дания, Холандия, Канада, Бразилия и други западни страни.

Италия, Франция и Германия заявиха, че споразумението не подлежи на предоговаряне. Несъгласие с Тръмп изразиха и ключови фигури от бизнеса като шефът на "Дженерал електрик". Парижкото споразумение влезе в сила на 16 ноември 2016 та. Страната, която го напуска трябва да предупреди три години преди това, а самото излизане отнема още една година.