Фандъкова се срещна с зам.-кмета на Любляна Даян Църнек

Срещата се състоя в рамките на инициативата "Дни на Любляна в София"

Кметът Фандъкова сподели приоритетите в своята работа и желанието си да  развива София като зелен иновативен град.

Фандъкова благодари на кмета на Любляна за оказваната експертна помощ в реализирането на „зелени политики“. Любляна е зелена столица на Европа за 2016 година.  По време на срещата бе обсъден опитът на двете столици в опазването на културно-историческото наследство и развитието на туризма.

"Убедена съм, че културата сближава по най-добър начин и развива сътрудничеството между нашите две столици. Културните събития и културата, която развиваме в София, изведоха града ни като лидер сред европейските столици. Радвам се, че след  катo София гостува на Любляна, сега ние имаме възможността да видим най-интересното от съвременната култура, музика и литература на Любляна," каза кметът при откриването на дните.

В рамките на дните на Любляна в София в  Галерия на открито в градина "Кристал" бе представена изложбата „Вечната Любляна” на словенския фотограф Дамян Гале , наричан от критиците „Архитектът на светлината”.

Столичани имаха възможността да видят  представлението „Топката” в градина „Кристал” на  уличният театър „Ана Монро” , както и чуят изпълненията на група „Каталена“ в Софийската опера и балет и спектакълът „16” на Танцов театър Любляна , в Театър „Българска армия” .. В Американския център на Столична библиотека се проведе литературна вечер със словенската поетеса Аня Голоб.

На 1-ви юни в градината „Кристал”  се проведе и изложението "Вкусовете на Любляна", представящо храни и напитки от словенската столица, туристическа информация, библиотека на открито и анимации за деца.