Деца твориха изделия от стара хартия в двора на аптека Хипократ

Мисия Пловдив

03-06-2017, 10:24

Снимка:

ОИ "Старинен Пловдив"

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С много смях и настроение децата изработиха шапки, корабчета и подаръчни торбички

В седмия ден от Празник на Детето в Стария град малчугани от ДГ „Майчина грижа” се включиха в работилница  „Пътят на хартията” в двора на музейна аптека „Хипократ”.
Идеята на това събитие бе децата сами да си направят предмети от стари вестници, списания и брошури, както  и да разберат, че хартията може да се използва втори и трети път, а не да се изхвърля, с което се замърсява  околната среда.
Изготвена бе и презентация „Приказка за хартията”, с която да се покаже на малчуганите как и кога е създадена  хартията и за какво се е използвала през вековете.
Историята на хартията е интересна. Преди откриването й хората са пишели върху камък, папирус, коприна или  друга тъкан. Нейната родина е древен Китай и е изобретена от Цай Лун.В миналото хората са правели хартията
от парцали; от различни растения, чиито влакна са разделяли, като са ги накисвали във вода и са ги  изцеждали след това. В Китай са я правили от кората на дървото черница, което там е често срещано.

Дълго  време рецептата за изготвянето й била пазена в тайна.Но с течение на годините в Япония също я открили, като  към хартиената каша прибавяли вещество от различни растения, за да стане по-здрава.В арабските страни пък слагали към хартиената каша нишесте, подобно на това в наши дни. Така хартията станала по-гладка и можело  да се пише върху нея с мастило. Много по-късно стигнала и до Европа, където започнали да я произвеждат в  големи количества.
Днес хартията се произвежда във фабрики, като се използват машини.Материалът за направата й са дървесни  стърготини, поради което се унищожават значително количество дървета. Изсичането им трябва да се намали, защото чрез тях планетата „диша”. Когато хартията се превърне в отпадък, бива изхвърлена на бунището или  натрупвана на големи купчини вкъщи.А тя може да има втори живот: от стари вестници и списания могат да се
изплетат красиви и полезни предмети; могат да се направят забавни книжни фигурки, като се сгъва в различни  форми.
С много смях и настроение децата изработиха шапки, корабчета и подаръчни торбички, които взеха у дома, за  да покажат на родителите си , че непотребната хартия може да бъде използвана за полезни неща.