КАТ и ДАИ с мерки срещу замърсяването на въздуха в София

Мисия София

03-06-2017, 11:24

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фандъкова: Започнахме най-мащабната модернизация на градския транспорт

Столицата е града с най-мръсен въздух в България

Засилени проверки на вредните емисии от автомобилите в София, планират Столичният КАТ и Държавната автомобилна инспекция. Това съобщават от министерството на транспорта, предаде БНТ. Двете институции ще търсят финансиране за закупуване на нова техника, защото наличната е малко и е остаряла.

София е градът с най-мръсен въздух в страната, като през миналия месец са отчетени минимални превишения на нормите на фини прахови частици в кварталите "Дружба", "Павлово" и на "Копитото" на Витоша. "Това са единични превишения, като са незначителни. Малко над нормата. Не са два или три пъти над нормата, както е през зимния сезон. Когато са ниски нивата не са вредни", заяви Тодорка Петкова, началник на отдел в Изпълнителната агенция по околна среда.

Основният замърсител на въздуха през лятото е трафикът. допълват от Агенцията по околна среда. В София се регистрират по 14 хиляди автомобила на месец. Контролът за вредни емисии при първия технически преглед се извършва от столичния КАТ. От там признават, че той е неефективен, защото техниката недостига, а наличната е морално остаряла.

В пунктовете за годишни технически прегледи тестват автомобилите и за вредни емисии. Автомобилите с показатели над нормата не минават прегледа и имат две седмици да отстранят нередностите. От министерството на транспорта съобщиха, че планират да затегнат контрола и в пунктовете за технически прегледи.