Йълдъръм: САЩ ни информица за операцията по освобождаване на Ракка

Свят

04-06-2017, 15:47

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ердоган: САЩ и Турция могат да превърнат Ракка в гроб за ИД

През нощта на 2 срещу 3 юни започна планираната по-рано операция в Ракка

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че САЩ са информирали Турция за началото на операцията на освобождаване на сирийския град Ракка от терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

„През нощта на 2 срещу 3 юни започна планираната по-рано операция в Ракка. САЩ ни информираха преди началото й. Не е тайна, че ние не одобряваме избрания от САЩ метод за водене на тази операция, но те ни съобщиха, че това не е въпрос на избор, а необходимост и че след края на операцията няма да сътрудничат дълго с Партията на демократичния съюз (ПДС) и Силите за защита на народа (СЗН)“, каза Йълдъръм, цитиран от в. „Миллиет“.

САЩ, по думите на премиера, са заявили, че това сътрудничество не е тактическа необходимост, и са уверили Турция, че оръжието, използвано при операцията, няма да премине в ръцете на терористични групировки, действащи в Турция. САЩ са гарантирали също, че ще следят зорко да не се появи опасност от нападения над турските сили за сигурност и турските граждани.

Съединените щати заявиха във вторник, че са започнали да въоръжават сирийската кюрдска милиция, която се бори за отвоюването на сирийския град Ракка от „Ислямска държава“. Турция разглежда СЗН и тяхното политическо крило ПДС като клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.