Възстановчици от „46-ти пехотен Добрички полк” ще представят България на грандиозен фестивал в Москва

Добруджанци

04-06-2017, 17:06

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

46-ти пехотен Добрички полк ще представи града ни на международен фестивал

Очакват се стотици хиляди посетители

Поредно престижно международно участие предстои на възстановчиците от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”.  Добричкият военноисторически клуб, който е един от най-добрите в страната е получил покана да участва в грандиозния международен военноиторически фестивал „Времена и епохи” в Москва.  В мащабното събитие ще се включат 6000 реконструктори от 22 държави. България ще бъде представена от 42-ма възстановчици, като в групата са включени и реконструктори от клубовете на Национално дружество  „Традиция” във Велики Преслав, Панагюрище, Силистра, Шумен, София и Казанлък.

Фестивалът се провежда от 2011 г., като този път е в променен формат. За седемте си изминали издания фестът заслужи определението „Олимпиада на възстановките”. Тазгодишното издание се очаква да бъде най-мащабното. Фестивалът ще продължи цели 12 дни /той започна на 1 юни/ и ще покаже пред гражданите и гостите на Москва световната военна история – от Желязната епоха до 20-ти век. Очакват се стотици хиляди посетители, които ще имат възможността да се запознаят с армиите и цивилния живот през различни епохи.  Досега фестивалът се съсредоточаваше върху една конкретна епоха – Древния Рим, Средновековието или Първата световна война. Този път по мащаб, продължителност и разнообразие фестивалът „Времена и епохи. Собрание” – 2017 г. ще надмине всички досегашни военноисторически събития. 6 000 реконструктори от Русия, Беларус, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Франция, Чехия, Швеция, Естония.

Възстановчици от 46-ти пехотен Добрички полк участваха на фестивала „Времена и епохи” и през 1914 г., когато темата бе Първа световна война. Нашите реконструктори представиха българската армия и участваха във възстановка на сраженията на  Солунския фронт.

Българските възстановчици имат достойната задача да покажат пред гражданите и гостите на Москва славната ни военна история – от Средновековието до Втората световна война. Българската група заминава за руската столица утре и ще се включи в „машината на времето” в продължение на три поредни дни – от 7 до 9 юни. Реконструкторите от 46-ти пехотен Добрички полк и техните колеги от останалите клубове ще пресъздадат персонажи от Първото и Второто българско царство, хайдутското движение, националноосвободителните борби, Опълчението по времето на Руско-турската освободителна война, българският войник през Сръбско-българската, Балканските, Първата и Втора световна войни. По този начин българската военна история ще бъде популяризирана пред огромна публика. Стотици хиляди гости и участници, изкушени от историята ще се запознаят с миналото на народа ни и славните победи на българското оръжие.