Гл. комисар Кичиков: Мигрантите, които катастрофираха са минали през зелена граница

От началото на годината има 2054 опита на граждани на трети страни да навлязат на територията ни

Катастрофиралите вчера мигранти са преминали през зелена граница, те категорично не са преминали с буса през българската граница. Това каза в ефира на bTV директорът на „Гранична полиция” Светлан Кичиков. "Това е станало на място, където все още предстои да бъдат изградени системите за по-добро наблюдение, инженерно-възпрепятстващото съоръжение", поясни директорът.

По думите му тези хора са щели да бъдат заловени със сигурност на българската територия, защото задачата са службите е не само да ги възпират, а да унищожават тези канали, да стигнат до организатора. "За жалост организаторите вече наемат непълнолетни лица да им вършат работа, тъй като всички знаят, че те не носят наказателна отговорност", допълни гл. комисар Кичиков.

"От началото на годината досега има 2054 опита на граждани на трети страни да навлязат на територията на България през българо-турската граница. Установени са 52-ма организатори, които се занимават с превози", каза Светлан Кичиков. "Миналата година за същия период за 2016 г. е имало 19 147 опита за преминаване на границата, а тези, които са преминали и са задържани, са по-малко от 400", добави директорът на "Гранична полиция".

Голямата част от задържаните са хванати в района на самата граница.

"Нашата цел е да противодействие на каналджийската дейност. Ако го задържим на самата граница, трудно бихме могли да стигнем до организаторите на канала. Ако ги предотвратим, това е временно прекъсване на тази нишка", каза гл. комисар Кичиков. По думите му те стигат до организаторите, но въпросът е да съберат достатъчно годни доказателства, за да им бъде повдигнато съответното обвинение.

Според системата, с която работят организаторите, заплащането за превоза е, ако бъдат придвижени от начална до крайна точка, там закъдето са си платили. Финалната точка обикновено е страна от Западна Европа. В някои случаи сумата варира до няколко хиляди евро на човек, за да може да премине през българска територия и да продължи през Западна Европа.

"Дават се едни огромни суми, за да бъде извършено това движение", коментира гл. комисар Кичиков.