Първанов: Голяма част от европейските столици са фронтови градове

Някой трябва да отговори на въпроса: Защо се стигна дотук?

Лондон за мен беше един от символите на етническа и религиозна толерантност, сега е фронтови град. Това може да се каже и за голяма част от столиците и страните в Европа. Това коментира в ефира на Нова Телевизия президентът (2002-2012) Георги Първанов.

„Някой трябва да отговори на въпроса: „Защо се стигна дотук?”. „Защо се удря Великобритания, Лондон?” „Кой започна всичко това?” „Защо беше тази авантюра в Ирак?”. Оттам тръгнаха нещата, както по-късно призна и Тони Блеър. Вместо тероризмът да се овладее на място, се създадоха много терористични фронтове във всички посоки”, каза Първанов.

Според него нещата са тръгнали „от безумните военни авантюри в арабския свят”. Разбира се, трябва да видим и социалните корени на всичко това – тези хора са лишени от цели, от идеи за съдържателен живот. И затова търсят начин да реализират себе си чрез подобна крайна мярка”, добавй той.

Той коментира и решенията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Радев, който се проведе миналата седмица. „Този съвет излъчи спокойствие, той беше кротък съвет. В този смисъл знакът е добър. Има едно място, където могат да си говорят нормално. Но не смятам, че можем да бъдем въодушевени от становищата на този КСНС”, заяви Първанов.

Що се отнася до разсекретяването на стенограмата за КТБ, той коментира, че интересът е висок и няма как да не бъде показана, но това не трябва да се превръща в практика.