Нено Димов честити Световния ден на околната среда

Общество

05-06-2017, 11:54

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световния ден на околната среда

Трябва да ценим и съхраняваме българското природно богатство

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда – 5 юни. В този ден е добре да се замислим как заедно можем да намираме и поддържаме баланса между човешкия напредък и околната среда. Защото балансираната грижа за околната среда е грижа и за благосъстоянието на хората. В тази насока е и мотото на тазгодишния празник – „Свързване на хората с природата“. Целта е гражданите да опознаят природата, да осмислят грижата за нея и ползите за човечеството от опазването й.

Акцент тази година се поставя върху осъзнаването на значението на защитените зоните от мрежата Натура 2000 и опазването на биологичното разнообразие в тях. Над 34% от територията на България попада в зоните на Европейската мрежа. Ние трябва да ценим и съхраняваме това природно богаство, но също така да осъзнаем ясната съвместимост между опазването на биоразнообразието и човешката дейност. Само намирането на хармония между тези два стълба води до подобряване на качеството на живот на хората.

Честит празник на експертите и служителите в МОСВ, на учените, посветили се на екологията, на отговорните към околната среда туристии и на гражданите, които полагат грижа да опазим природното богатство на страната ни.

Нено Димов, министър на околната среда и водите