Борисов, Станишев и Сакскобургготски в обща дискусия за Европа

За първи път на една маса седнаха трима премиери: настоящият Бойко Борисов и двама предишни - Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев

Предизвикателствата пред България и Европа 10 години сред членството ни в ЕС е темата на дискусия, която се провежда в София по инициатива на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. На нея за първи път на една маса седнаха трима премиери: настоящият Бойко Борисов и двама предишни - Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, за да положат началото на обща национална стратегия преди българското председателство на ЕС.

В изказването си Симеон Сакскобургготски се обърна към Бойко Борисов като му заяви, че ще застане начело на най-смисления съюз в света и в Европа и се изправя пред три големи предизвикателства - това са зачестилите атентати, мигрантската криза и фактът, че за първи път след Втората Световна война единството на Европа е поставено на карта.

Сергей Станишев благодари на всеки един от присъстващите, сред които бяха представители на целия български политически елит от най-новата ни история, защото това, по думите му, показва, че когато става дума за общия интерес на България може да има обединение и затова той определи дискусията като добър старт за доброто бъдеще на страната ни.

И тримата премиери посочиха темата за сигурността и мигрантската криза като основно предизвикателство пред Европа и света. Като възможен отговор на тероризма Борисов поиска намаляване на въоръжаването на всяка една на европейските държави поотделно и създаване на обща европейска отбрана.

Ето още от неговата позиция по тази тема, както и част от мненията на Сакскобургготски и Станишев по темата за сигурността.

Бойко Борисов: Начинът да се спестят пари, а все пак да имаме надеждна отбрана. ЕС все пак минава през обща европейска отбрана. Тогава ще е ясно колко самолети имаме, сухопътни войски и Европа да стане колективен член - ЕС в НАТО. Това е моето предложение. Други особено военните компании - може би са против това, защото е хубаво всяка държава да купува колкото може.

Сергей Станишев: България и Европа трябва да имат много по-тясно сътрудничество.

Симеон Сакскобургготски: Мерките са от всяка страна и всички политически сили, това е ужасен бич и застрашава цялото общество.

България няма друг път освен да работи с цялата си активност и възможност на всички нива за целостта и силния ЕС. Като нация ние трябва да бързаме да реформираме, да изпълняваме критериите, за да няма основания България да бъде оставена в периферията, a да бъде в Европа на „първа скорост” и да се развиваме по-бързо. По време на дискусията „Европа отново на път“ гарантирах, че ще работя по въпросите, които зависят от мен – ще се стараем на максимум да покриваме критериите и да полагаме усилия по изпълнението им. В същото време защитаваме активно интересите на страната ни по различни теми като енергетиката, където вече подписахме пътната карта за 16 млрд. кубични метра газ. За да не допуснем страната ни да се превърне само в консуматор и клиент предвид проекти като "Северен поток" 1 и 2, а по всички изисквания на ЕС, спазвайки Третия либерализационен пакет – да пренасяме газ от всякакви източници, да получаваме транзитни такси и в газопреносната ни система да има достатъчно запаси.

Публикувахте от Бойко Борисов в 5 юни 2017 г.


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен