Джон Терориста с 4-годишна присъда от Апелативния съд

Специализираният наказателен съд наложи 4-годишна ефективна присъда на родения в Ханой българин

Специализираният наказателен съд наложи 4-годишна ефективна присъда на родения в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев, по прякор Джон Терориста, обвинен от Специализираната прокуратура за това, че от 04.07.2016 г. до 19.09.2016 г. на територията на България се е обучавал в боравене с огнестрелни оръжия, в т.ч. с автомат „Калашников“, с цел да участва в терористична дейност, информира Пресцентърът на прокуратурата.

Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Съдът прие тезата на прокуратурата и представените от нея доказателства, че той се е обучавал за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия.

Според доказателствата по делото през 2013 г. Захариев е посетил Сирия с намерение да се влее в подобна групировка, но не е бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък.

Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър доказа, че в него се намират файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“. Открита е информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“. Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

Присъдата на първата инстанция може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.