Гърция ще е представителя на Египет в Катар

Искането на Египет към Гърция се оценява като естествен акт

Гърция ще поеме дипломатическото представителство на Египет в Катар. Това обяви гръцкото външно министерство след решението на група арабски държави да скъсат дипломатическите си отношения с Катар, съобщи в. "Катимерини".

В телефонен разговор на гръцкия външен министър Никос Кодзиас с египетския му колега Самех Шукри от Египет са поискали посолството на Гърция в Доха да поеме представителството на арабската страна. Искането на Египет към Гърция се приема като естествен акт, тъй като Атина и преди е представлявала Кайро пред международни институции.

През изминалата година Гърция бе сред твърдите поддръжници на Египет по линия на Европейския съюз, за да бъде избегнато евентуално скъсване на отношенията между Брюксел и Кайро по повод политическите събития в тази голяма арабска държава.

Египетският външен министър поддържа много близки лични отношения с гръцкия си колега, а Кайро е сред твърдите поддръжници на конференцията за сигурност и сътрудничество, която от две години насам се организира на остров Родос.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен